sunnuntai 29. syyskuuta 2013

Pikapulla

Meille tuli kyläilemään joukko nuoria neitoja ja pikaisesti valmistin pikapullaa syötäväksi. Hyvin maistui lämpimänä kylmän maidon kera.

Pikapullan ohje:

4 dl vehnäjauhoja
1 dl sokeria
2 tl leivinjauhetta
2 tl kardemummaa/piparkakkumaustetta
1/4 tl suolaa
1 kananmuna
2 dl maitoa
1 dl pullomargariinia
(rusinoita)

pinnalle:
mantelirouhetta tai -lastuja
raesokeria

Sekoita kuivat ainekset keskenään. Lisää muna, maito ja margariini, sekoita tasaiseksi taikinaksi.
Laita taikina voideltuun tai leivinpaperilla vuorattuun vuokaan 
ja paista 200 asteessa noin 20 minuuttia.


















lauantai 14. syyskuuta 2013

Kissan pesä

Viime keväänä löysin Eilen tein -Blogista ohjeen kissojen pesän vikkaamiseen kuteesta. Halusin kokeilla ja valitsin materiaaliksi ontelokuteen. Ohjeita seurasin aluksi, mutta matkan varrella totesin ettei tämä trikookudetta napakampi ontelokude vain yksnkertaisesti taivu samaan. Ohjetta en siis seurannut, mutta idea on loistava ja työ eteni kokeillen, purkaen ja taas virkaten. Yhtä hienoa ja huoliteltua ei meidän pesästä tullut kuin alkuperäinen on, mutta päiväunipaikaksi kelpaa tämäkin.


 Tänään kisut olivat jälleen parvekkeella aurinkoisen päivän houkuttelemina. Rohkeampi jo torkkuikin siellä, mutta arempi tutustuu paikkaan ovensuusta katsellen.

torstai 12. syyskuuta 2013

Kauralastut



Kauralastut

100 g margariinia
4 dl kaurahiutaleita
2 rkl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniliinisokeria
2 dl sokeria
2 munaa

Sulata margariini ja lisää muut aineet joukkoon. Sekoita tasaiseksi taikinaksi.
Nosta taikinasta pellille pieniä nokareita, jätä reilusti väliä.
Paista 200 asteessa uunin ylätasossa n. 5 min.
Irrota leivinpaperista lastalla hieman jäähtyneenä.

sunnuntai 8. syyskuuta 2013

Kissojen valtakunta

Meille kotiutui perjantaina kaksi suloista neitikissaa. Vaikka ulkoisesti muistuttuvatkin toisiaan paljon, niin luonteiltaan ovat ihanan erilaisia. Rauhallisesti ja ajan kanssa tutustutaan kaikki toisiimme ja kisut myös aivan uuteen kotiinsa.
Molemmat ovat leikkisiä, niinkuin pennut yleensäkin, ja suosikkilelut ovat jo löytyneet.
Nimet ovat vielä etsinnässä ja keskusteluja asiasta käydään usein. Juuri niitä oikeita ei vain ole vielä löytynyt. Kuvat on muuten ottanut tytäreni joka julkaisee näitä upeita otoksia myös omassa blogissaan täällä.

tiistai 3. syyskuuta 2013

Kevyt omenapiirakka

Tyttäreni kummisetä tuli auttamaan meitä porakoneen kanssa. Hyllyt saatiin seinälle ja nyt vain odotetaan hyllyjen käyttäjiä. Kiitokseksi ja omaksi iloksi leivoin omenapiirakkaa tarjolle teekupposen seuraksi.


Kevyt omenapiirakka:

3 kananmunaa
1,5 dl sokeria
1 dl pullomargariinia
1,5 dl vettä
4 dl vehnäjauhoja
2 tl  leivinjauhetta
vaniljasokeria

Pinnalle:
3 omenaa
kanelia
fariinisokeria

Vatkaa munat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon vesi ja margariini.
Yhdistä kuivat aineet ja lisää vähän kerrallaan vaahtoon rauhalisesti sekoittaen.
Kaada taikina voideltuun tai leivinpaperilla vuorattun vuokaan.
Laita piirakan pinnalle kuoritut ja lohkotut omenan palat.
Ripottele pinnalle kanelia ja fariinisokeria.
Paista 200 asteessa n. 20-25 minuuttia.
 
Tarjoile vaniljakastikkeen tai -jäätelön kanssa.


Tyttäreni ehdoton suosikki omenapiirakan seuraksi on vaniljajäätelö, mutta eipä ollut hullumpaa tuo kaurapohjainen vaniljakastikekaan. Kastike on ihanan paksua ja täyteläistä.
 

maanantai 2. syyskuuta 2013

Sunnuntai-illan kuivakakku

Sunnuntai-illan makeannälkään piti leipoa kuivakakku. Kakun tein ilman ohjetta, mutta käyttämäni ainekset kirjasin ylös. Tätähän voisi soveltaen tehdä joskus toistekin. Mausteiksi voisi laittaa vaikka kanelia, kaardemummaa ja inkivääriä... Seuraavalla kerralla sitten. Kakku oli hyvää näinkin, ei liian kuivaa. Parhaimmalle se maistui seuraavana päivänä yövyttyään jääkaapissa, ihanan kostea.

Kuivakakku:

2 dl sokeria
4 dl vehnäjauhoja
1 tl soodaa
1 tl vaniliinisokeria
1/2 tl suolaa
2 rkl tummaa kaakaojauhetta
1 prk kermaviiliä
4 rkl omenasosetta
2 munaa
1 1/2 dl pullomargariinia

Sekoita kaikki ainekset keskenään tasaiseksi taikinaksi.
Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun rengasvuokaan.
Paista 175 asteessa n. 45 minuuttia.
Maistuu parhaalle seuraavana päivänä, jääkaapissa vietetyn yön jälkeen.

lauantai 24. elokuuta 2013

Pannukakkuja aamiaisella

Viikonlopun kunniaksi tyttäreni toivomaa aamupalaa. Viime viikonloppuna testasimme kaurapannukakkusia, hyviä olivat, mutta nyt neitonen halusi tavallisia amerikkalaisia pannukakkuja ja niitä tein.


 Amerikkalaiset pannukakut neljälle:

2 1/2 dl vehnäjauhoja
1 rkl sokeria
2 tl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa
2 1/2 maitoa
1 kananmuna
2 rkl pullomargariinia

Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää loput ainekset ja sekoita taikina tasaiseksi.
Paista pannulla ja nautiskele.


Nyt ei ollut pöydässä jäätelöä, mutta tuoreita marjoja ja pannukakkusiirappia oli ja hyvin maistuivat pannukakut niidenkin kanssa.

sunnuntai 18. elokuuta 2013

Kaurapannukakkuset

  Tänä viikonloppuna meillä oli veljeni perheineen kyläilemässä. Lauantai aamun herkkuaamupalalle tein kaurapannukakkusia, jotka tarjoiltiin mustikoiden, mansikoiden, vaniljajäätelön ja pannukakkusiirapin kera. Ohje on helppo ja nopea. Herkullinen puuron korvike.


 Kaurapannukakkuset kahdelle

1 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 annospussi pikakaurapuuroa tai 3/4 dl kaurahiutaleita
1 kananmuna
1 dl maitoa
sokeria
suolaa

Nostele isolla lusikalla sopivan kokoisia kakkusia paistin pannulle ja paista molemmin puolin.
Tarjoa vaikkapa tuoreiden marjojen tai hedelmien kanssa.

keskiviikko 31. heinäkuuta 2013

Omena-kanelimuffinssit

Rauhallisen ja "yksinäisen" kesäillan piristykseksi ja ajankuluksi leivoin omena-kaneli muffinsseja. Muokkasin hyväksi havaitsemaani muffinssien perusohjetta ja hyvää tuli jälleen.


  Omena-kanelimuffinssien ohje:
3 1/2 dl vehnäjauhoja
  2 dl sokeria
2 tl leivinjauhetta
1 - 1 1/2 tl kanelia
1 1/2 dl maitoa
2 kananmunaa
1/2 dl pullomargariinia
1 iso tai 2 pientä omenaa

Sekoita kuivat aineet keskenään, sekoita. Lisää muut aineet hyvin sekoittaen.
Leikkaa omena pieniksi kuutioiksi ja lisää taikiaan, sekoita.
Jaa taikina muffinssivuokiin ja paista 200 asteessa uunin keskitasolla 15-20 min.

lauantai 20. heinäkuuta 2013

Sytykeruusu

Löysin vasta viime talvena ohjeen sytykeruusuihin netin syövereistä ja keräiltyäni niihin tarvittavat munakennot ja kynttilänpätkät (ystävien avustuksella) sain testata niiden  tekemistä ja käyttöä.


Vein pussillisen valmiita sytykeruusuja vanhemmilleni ja siellähän niitä testattiin takan sytyttämisessä. Palaa muuten uskomattoman kauan, joten varmasti sytyttävät myös hankalammat puut kuin meidän käytössämme olleet kuivat koivuklapit.



Mukavaa tekemistä sellaiselle, joka kaipaa edullista ja/tai käytännöllistä askarteluideaa.
Kiva idea pikku tuliaiseksi tulisijan omistavalle tuttavalle.

torstai 18. heinäkuuta 2013

Kummitytön rannekorut

Vietin kesäloman ensimmäisenä päivänä aikaa kummilapseni kanssa ja hän piti kovasti tekemistäni käsirenkaista, joista kirjoitin täällä. Tuossa samaisessa kirjoituksessa on myös kuvallinen ohje käsirenkaiden tekoon. Neitonen toivoi minun tekevän rannerenkaita myös hänelle ja toteutin toiveen.


Neitonen näki aikaisemmasta tekstistäni käytettävissä olevat lankojen värit ja esitti toiveen väreistä joita haluaisi koruihinsa ja niitä toiveita toteutin parhaani mukaan näitä rannekoruja tehdessäni.


Toivottavasti ovat mieleiset

lauantai 22. kesäkuuta 2013

Rahka-raparperipiirakka

Sain ystävältäni muutaman raparperinvarren ja siitä innostuneen leivoin rahka-raparperipiirakkaa juhannuksen iloksi.


Rahka-raparperipiirakka:

4 dl vehnäjauhoja
1 1/2 dl sokeria
1 tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
1 tl vaniljasokeria
125 g voita/margariinia

Sulata rasva. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää niihin sulanut rasva,
sekoita murumaiseksi seokseksi. Ota 1/3 muruseoksesta erilleen ja loppuihin 2/3 lisää:

1 dl maustamatonta jukurttia
1 muna

Sekoita taikina tasaiseksi ja laita se voideltuun tai leivinpaperilla vuorattuun piirakkavuokaan.

Täyte:

1/2 l raparperin paloja

250 g maitorahkaa
1 dl sokeria
1 muna
1 1/2 tl vaniljasokeria

Lisää taikinan päälle raparperin palat ja ripottele niiden päälle vähän sokeria.
Sekoita täytteen ainekset keskenään ja lisää raparperipalojen päälle.
Ripottele vielä piirakan pinnalle muruseos.
Paista uunin keskiosassa 175 asteessa noin 35 minuuttia.
Nauti sellaisenaan tai vaniljakastikkeen tai -jäätelön kera.
Jos haluat tehdä rahka-raparperipiirakkaa koko pellillisen niin tee ohje kaksinkertaisena.

tiistai 4. kesäkuuta 2013

Tuoreita sämpylöitä aamupalalle

Nyt kun loma on alkanut ehtii aamusella tehdä vaikka mitä. Tänä aamuna leivoin aamupalallemme tuoreita sämpylöitä. Aikaisemmin olen leiponut kaurasämpyläruutuja tällä ohjeella. Nyt hiukan muuntelin ohjetta. Hyviä tuli näistäkin sämpylöistä. Sämpyläruutujen helppous ja nopeus on siinä ettei jokaista sämpylää tarvitse pyöritellä erikseen vaan riittää kun jaat paistovalmiin taikinan sopivankokoisiin osiin vaikkapa veitsellä painellen.


Kauragrahamsämpyläruutujen ohje:
5 dl vettä
1-2 tl suolaa
2 rkl sokeria
3 dl kaurahiutaleita
1 pussi kuivahiivaa
3 dl grahamjauhoja
n. 6 dl vehnäjauhoja
 50 g margariinia
Liuota kädenlämpöiseen veteen suola ja sokeri.
Lisää hiutaleet.
Sekoita kuivahiiva jauhojen joukkoon ja lisää suurin osa jauhoista taikinaan.
Lisää sulanut/pehmeä margariini ja loput jauhoista.
Kohota taikinaa lämpimässä paikassa liinan alla.
Taputtele taikina jauhotetuin käsin tasaiseksi levyksi leivinpaperille tai leivinpaperilla vuorattuun vuokaan.
Jaa taikina sopivan kokoisiksi ruuduiksi.
Kohota uudelleen.
Voitele pinta vedellä ja ripottele päälle kaurahiutaleita.
Paista 200 asteessa n. 20 minuuttia.

lauantai 1. kesäkuuta 2013

Tee se itse kesäiset käsirenkaat

Löysin netissä seikkaillessa linkin kivojen käsirenkaiden ohjeisiin. Niiden tekemistä piti testata ja mukavaa ja riittävän helppoakin oli, hyvä idea vaikkapa sateisten päivien ajankuluksi.


Käsirenkaiden tekemistä varten tarvitaan ohuita metallirannerenkaita, pirteän värisiä puuvillalankoja, neulan ja sakset.
 

Tässä kuvasarja käsikorujen tekovaiheista. Kuvat varmasti kertovat paremmin sen kuinka lankoja pujotellaan/solmeillaan kuin minun kirjoittamani ohjeet. Solmuista sen verran, että vaikka kuvasinkin kaksi solmua perätysten niin tehdessä teen ne yksitellen ja kiristän välillä, kahden solmun jälkeen vaihdan langan jne.

1. Lankojen päät jätän aloittaessa solmujen alle. Aluksi täytyy pitää koko ajan lankojen päät paikoilleen, mutta kun olet saanut molemmilla langoilla tehtyä ne ensimmäiset solmut eivät ne enää lähde purkautumaan.

2. ja 3. Näissä kuvissa näkyy kuinka päättelen langat (teen molemmilla langoilla samalla tavalla). Yhdistän langanpään ensimmäiseen solmuun, jotta reuna pysyy yhtenäisen näköisenä. Sitten pujotan langan päätä jonkin matkaa korun sisäpuolella lankojen alle ja katkaisen langan. 

Kesäiset värikkäät rannerenkaat valmiina kesän viettoon. 

perjantai 17. toukokuuta 2013

Pätkiskuppikakut tuorejuustokuorrutteella

Näitä kuppikakkuja tein työpaikalle työkavereiden iloksi mini koossa ja tyttären synttäreille tavallisen kokoisena.


Pätkiskuppikakkujen ohje:

3 munaa
3 dl sokeria
100 g voita/margariinia
4 dl jauhoja
1/2 dl tummaa kaakaojauhetta
2 tl leivinjauhetta
1 tl vaniliinisokeria
 1 3/4 dl maitoa
1 ps minipätkiksiä tai 8 kpl pätkispatukkaa

Vaahdota munat ja sokeri.
Sulata rasva ja lisää se hieman jäähtyneenä taikinaan.
Sekoita jauhot, kaakao- ja leivinjauhe, vanilliinisokeri sekä pienityt pätkikset keskenään.
Sekoita jauhoseos taikinaan vuorotellen maidon kanssa.

Jaa taikina muffinivuokiin.
Tein itse tästä annoksesta 24 minikokoista ja 12 tavallisenkokoista kuppikakkua.
Paista 200 asteessa pienempiä 10-15 minuuttia
ja isompia 20-25 minuuttia.

tuorejuustokuorrutuksen ohje:

200 g maustamatonta tuorejuustoa
1 rkl voita/margariinia
500 g tomusokeria
 muutama tippa piparminttuaromia

Sekoita tuorejuusto ja rasva tasaiseksi, notkeaksi seokseksi.
Lisää tomusokeri ja sekoita.
Lisää piparminttuaromia muutama tippa, maista ja lisää tarvittaessa.
Mikäli haluat kuorrutteesta jämäkäämpää lisää tomusokeria.

Pursota kuorrute tai laita se vaikkapa veitsellä jäähtyneiden kuppikakkujen päälle.

lauantai 11. toukokuuta 2013

Tyttären synttärit

Suloinen tyttäreni täytti toissapäivänä vuosia, nyt jo 17 vuotta. Aika kuluu hurjaa vauhtia. Juhlimme pienen lähipiirin kanssa ja mukavaa oli.


Päivänsankari halusi ehdottomasti mansikkakermakakun ja sellainen tehtiin :) Tuttuun tapaan lisäsin kerman sekaan reilusti rahkaa, täytteenä kermarahkaseosta sekä runsaasti mansikaa paloiteltuna.


Herkkuina pöydässä myös pätkiskuppikakut tuorejuusto korrutteella. Nam. Ohje tulossa...

 

perjantai 3. toukokuuta 2013

Jauheliha-feta lehtitaikinakuppien ohje


Helpot ja hyvät suolaiset. Makua voi muokata mieleisekseen täytteen avulla, jättää pois sen mistä ei tykkää ja lisää sitä mistä tykkää.





Jauheliha-feta lehtitaikinakuppien ohje:
valmiita lehtitaikinalevyjä pakastimesta

Täyte:
jauhelihaa
sipulia
aurinkokuivattuja tomaatteja
lihaliemi valmistetta (esim. Lihaliemi fond cups)
fetajuustoa
maustettua tuorejuustoa

Pinnalle:
juusoraastetta

Paista jauheliha ja sipulit paistinpannulla. Lisää joukkoon lihaliemivalmiste, maustettu tuorejuusto ja sekä aurinkokuivatut tomaatit pienittyinä, sekoita täyte tasaiseksi ja tarkista maku. Lisää joukkoon myös fetajuusto ja viimeiset sekoitukset. Siirrä paistinpannu pois lämpimältä levyltä.

Sulata lehtitaikinalevyt ja jaa puoleksi. Voitele muffinssipellin syvennykset ja painele sulaneet puolitetut lehtitaikinalevyt syvennyksiin huolellisesti. Lisää täytettä lehtitaikinakuppeihin ja halutessasi lisää pinnalle juustoraastetta. Paista 200 asteessa n. 15 minuuttia tai kunnes pinta on saanut kauniin värin.


torstai 2. toukokuuta 2013

Munkkien ohje



Munkkien ohje:
 n. 125 g voita tai leivontamargariinia
5 dl maitoa
1 pkt hiivaa
2 dl sokeria
2 tl vaniliinisokeria
2 tl kaardemummaa
2 tl suolaa
2 munaa
n. 15 dl vehnäjauhoja

Paistamiseen:
1 l rypsiöljyä

Pinnalle:
sokeria 

Sulata voi/margariini kattilassa, kun se on sulanut ota kattila pois levyltä ja lisää joukkoon maito. Liuota kädenlämpöiseen maitorasva seokseen hiiva, suola, sokeri, vaniliinisokeri ja kardemumma. Lisää ensin noin puolet vehnäjauhoista ja sekoita taikina tasaiseksi. Lisää loput jauhot vähitellen koko ajan sekoittaen. Jatka kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista. Peitä taikina liinalla ja anna kohota kaksinkertaiseksi lämpimässä vedottomassa paikassa.

Kun taikina on kohonnut tarpeeksi kumoa leivonta-alustalle, jaa taikina kahtia ja leivo niistä pitkät tangot ja jaa se osiin. Osien koko riippuu siitä minkä kokoisia munkkeja haluat paistaa. Pyöritä taikinasta käsiesi välissä pyöreitä pullia ja kohota liinan alla. Kun pullat ovat kohonneet riittävästi lämmitä öljy. Jos haluat munkeista rinkilöitä laita sormesi sekä pullan ala- että yläpinnan keskelle ja työnnä sormesi läpi taikinasta, pyöritä sormia kunnes aukko on venynyt riittävän kokoiseksi. Laske munkki varovasti kuumaan öljyyn (minä laitan munkin paistumaan aina "yläpuoli" alaspäin, siis kohotessa pöytää vasten ollut puoli ylöspäin). Käännä kun väri on sopiva ja kun molemmat puolet ovat kauniin väriset nosta munkki talouspaperin päälle (ylimääräinen öljy imeytyy paperiin). Seuraavaksi munkki sokeroidaan, tässä saa olla aika vikkelä sillä jäähtyneeseen munkkiin sokeri ei tartu. Sitten vain herkuttelemaan.

lauantai 20. huhtikuuta 2013

Pienen neitosen asustesetti

Ystäväni on saanut aivan lähiaikoina pikkuruisen neitosen. Tällainen saa minut aina tarttumaan lankaan ja puikkoihin ja neulomaan jotain pientä pikkuruiselle. Tein neitoselle asustesetin: vauvan myssyn, tossut ja lapaset.


Ohjeet myssyyn löytyy tästä ja ohjeet lapasiin löytyy tästä. Vauvan tossujen ohje löytyy kirjasta Pehmoisia neuleita pienokaiselle, aiemmin olen kirjoittanut tossuista täällä

Vauvan lapasten ohje



Vauvan lapasten ohje

Lanka:
Drops Baby Merino 50g
tai Novita Wool 50g
tai joku muu lanka joka ei herkkää ihoa ärsytä ja on ominaisuuksiltaan lähellä edellisiä.

Puikot:
 3-3½ tai käsialan mukaan. Itse käytän 3½ puikkoja, koska käsialani on aika tiukkaa.

Ohje:
Luo 28 silmukkaa, jaa ne neljälle puikolle (7 silmukkaa/puikko). Neulo renkaana.
1. Neulo 1o 1n joustinneuletta 20 kerrosta.
2. Neulo sileää neuletta 14 kerrosta.
3. Neulo puikon kaksi ensimmäistä silmukkaa yhteen jokaisella puikolla. (24 silmukkaa)
4. Neulo kaikki silmukat oikein. (ei kavennuksia)
5. Neulo puikon kaksi ensimmäistä silmukkaa yhteen, 1 silmukka oikein, 2 seuraavaa yhteen, viimeinen silmukka oikein, toista kaikilla puikoilla. (jäljellä 16 silmukkaa)
6. Neulo koko kerros kaksi silmukkaa yhteen. (8 silmukkaa)
Päättele työ keräämällä loput 8 silmukkaa langalle (pujota lanka neulan avulla silmukoiden läpi) ja kiristä lapasen pää kiinni. Päättele langat ja lapaset ovat valmiit.