lauantai 22. kesäkuuta 2013

Rahka-raparperipiirakka

Sain ystävältäni muutaman raparperinvarren ja siitä innostuneen leivoin rahka-raparperipiirakkaa juhannuksen iloksi.


Rahka-raparperipiirakka:

4 dl vehnäjauhoja
1 1/2 dl sokeria
1 tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
1 tl vaniljasokeria
125 g voita/margariinia

Sulata rasva. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää niihin sulanut rasva,
sekoita murumaiseksi seokseksi. Ota 1/3 muruseoksesta erilleen ja loppuihin 2/3 lisää:

1 dl maustamatonta jukurttia
1 muna

Sekoita taikina tasaiseksi ja laita se voideltuun tai leivinpaperilla vuorattuun piirakkavuokaan.

Täyte:

1/2 l raparperin paloja

250 g maitorahkaa
1 dl sokeria
1 muna
1 1/2 tl vaniljasokeria

Lisää taikinan päälle raparperin palat ja ripottele niiden päälle vähän sokeria.
Sekoita täytteen ainekset keskenään ja lisää raparperipalojen päälle.
Ripottele vielä piirakan pinnalle muruseos.
Paista uunin keskiosassa 175 asteessa noin 35 minuuttia.
Nauti sellaisenaan tai vaniljakastikkeen tai -jäätelön kera.
Jos haluat tehdä rahka-raparperipiirakkaa koko pellillisen niin tee ohje kaksinkertaisena.

tiistai 4. kesäkuuta 2013

Tuoreita sämpylöitä aamupalalle

Nyt kun loma on alkanut ehtii aamusella tehdä vaikka mitä. Tänä aamuna leivoin aamupalallemme tuoreita sämpylöitä. Aikaisemmin olen leiponut kaurasämpyläruutuja tällä ohjeella. Nyt hiukan muuntelin ohjetta. Hyviä tuli näistäkin sämpylöistä. Sämpyläruutujen helppous ja nopeus on siinä ettei jokaista sämpylää tarvitse pyöritellä erikseen vaan riittää kun jaat paistovalmiin taikinan sopivankokoisiin osiin vaikkapa veitsellä painellen.


Kauragrahamsämpyläruutujen ohje:
5 dl vettä
1-2 tl suolaa
2 rkl sokeria
3 dl kaurahiutaleita
1 pussi kuivahiivaa
3 dl grahamjauhoja
n. 6 dl vehnäjauhoja
 50 g margariinia
Liuota kädenlämpöiseen veteen suola ja sokeri.
Lisää hiutaleet.
Sekoita kuivahiiva jauhojen joukkoon ja lisää suurin osa jauhoista taikinaan.
Lisää sulanut/pehmeä margariini ja loput jauhoista.
Kohota taikinaa lämpimässä paikassa liinan alla.
Taputtele taikina jauhotetuin käsin tasaiseksi levyksi leivinpaperille tai leivinpaperilla vuorattuun vuokaan.
Jaa taikina sopivan kokoisiksi ruuduiksi.
Kohota uudelleen.
Voitele pinta vedellä ja ripottele päälle kaurahiutaleita.
Paista 200 asteessa n. 20 minuuttia.

lauantai 1. kesäkuuta 2013

Tee se itse kesäiset käsirenkaat

Löysin netissä seikkaillessa linkin kivojen käsirenkaiden ohjeisiin. Niiden tekemistä piti testata ja mukavaa ja riittävän helppoakin oli, hyvä idea vaikkapa sateisten päivien ajankuluksi.


Käsirenkaiden tekemistä varten tarvitaan ohuita metallirannerenkaita, pirteän värisiä puuvillalankoja, neulan ja sakset.
 

Tässä kuvasarja käsikorujen tekovaiheista. Kuvat varmasti kertovat paremmin sen kuinka lankoja pujotellaan/solmeillaan kuin minun kirjoittamani ohjeet. Solmuista sen verran, että vaikka kuvasinkin kaksi solmua perätysten niin tehdessä teen ne yksitellen ja kiristän välillä, kahden solmun jälkeen vaihdan langan jne.

1. Lankojen päät jätän aloittaessa solmujen alle. Aluksi täytyy pitää koko ajan lankojen päät paikoilleen, mutta kun olet saanut molemmilla langoilla tehtyä ne ensimmäiset solmut eivät ne enää lähde purkautumaan.

2. ja 3. Näissä kuvissa näkyy kuinka päättelen langat (teen molemmilla langoilla samalla tavalla). Yhdistän langanpään ensimmäiseen solmuun, jotta reuna pysyy yhtenäisen näköisenä. Sitten pujotan langan päätä jonkin matkaa korun sisäpuolella lankojen alle ja katkaisen langan. 

Kesäiset värikkäät rannerenkaat valmiina kesän viettoon.