sunnuntai 15. heinäkuuta 2012

Marenkeja, marenkeja

Tein mansikka- ja suklaamarenkeja ystäväni vanhimman tyttären tuleviin rippijuhliin.


 Mansikkamarenkien ohje:

5 kpl kananmunan valkuaista
250 g tavallista tomusokeria
250 g mansikanmakuista tomusokeria
Kuumenna vesi kattilassa.
Sekoita valkuaiset ja tomusokerit metallikulhossa.
Laita kulho vesihauteeseen kattilan päälle ja kuumenna koko ajan samalla sähkövatkaimella vatkaten kunnes seos on lämmintä (kokeile välillä sormella, saa tuntua kunnolla lämpimältä).
Ota kattila pois hauteen päältä ja jatka vatkaamista kunnes marenki on jäähtynyttä ja jähmeää.
Pursota sopivan kokoisia marenkeja leivinpaperoidulle pellille.
Paista marenkeja 80 asteessa n. 2 tuntia. Voit lopuksi jättää marengit vielä uuniin kunnes uuni jäähtyy.


Suklaamarenkien ohje:

5 kpl kananmunan valkuaista
500 g tomusokeria
1 rkl sitruunamehua
100 g tummaa suklaata
Rouhi suklaa hienoksi rouheeksi, älä siis jätä isoja paloja.
Kuumenna vesi kattilassa.
Sekoita valkuaiset, sitruunamehu ja tomusokeri metallikulhossa.
Laita kulho vesihauteeseen kattilan päälle ja kuumenna koko ajan samalla sähkövatkaimella vatkaten kunnes seos on lämmintä (kokeile välillä sormella, saa tuntua kunnolla lämpimältä).
Ota kattila pois hauteen päältä ja jatka vatkaamista kunnes marenki on jäähtynyttä ja jähmeää.
Kaada suklaa massan joukkoon ja sekoita, älä sekoita liikaa.
Nostele lusikoilla sopivan kokoisia kekoja leivinpaperoidulle pellille.
Paista marenkeja 80 asteessa n. 2 tuntia. Voit lopuksi jättää marengit vielä uuniin kunnes uuni jäähtyy.

lauantai 14. heinäkuuta 2012

Mustikka-valkosuklaamuffinssit


Tylsän illan iloksi leivoin mustikka-valkosuklaa muffinsseja. Jostain olen joskus saanut hyvän perusohjeen johon sitten tilanteen ja mielihalujen mukaan lisäilen milloin mitäkin. Tämä mustkka-valkosuklaa yhdistelmä on ollut tosi herkullinen.

Mustikka-valkosuklaamuffinssin ohje:

3 1/2 dl vehnäjauhoja
2 dl sokeria
2 tl leivinjauhetta
1 dl maitoa tai kermaa
2 kananmunaa
100 g pullomargariinia
2 dl tuoreita tai jäisiä mustikoita
100 g valkosuklaata rouhittuna

Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää muut aineet hyvin sekoittaen.
Mustikat kannattaa lisätä aivan viimeisenä ja sekoittaa ne joukkoon hieman varovaisemmin, etteivät hajoaisi.
Jaa taikina muffinivuokiin ja paista 200 asteessa uunin keskitasolla 15-20 min.