sunnuntai 23. joulukuuta 2012

Muistamisia


Joulun alla on kiva tehdä pieniä muistamisia, pikkulahjoja ystäville. Tänä vuonna tein sitten tällaisia:

Reilun kokoiseen mukiin (3,5 dl) pakkasin tarpeet pakkasen keskellä lämmittävään kaakaohetkeen.


 Mukaan tuli siis mukin lisäksi kaakaojahetta annospakkauksessa, piparminttutikku, muutama pehmoinen vaahtokarkki ja lisäksi kaksi suklaakarkkia.


 Muki sisältöineen vielä sellofaanin sisään ja koristeeksi punainen nauha koristeeksi. Valmis ilahduttamaan

lauantai 22. joulukuuta 2012

Paperiset lumihiutaleet

Paperisten lumihiutaleiden leikkaamista pitkästä aikaa. Työkaveri pyysi minua leikkaamaan hänelle muutamia lumihiutaleita talvipäivien koristukseksi ikkunaan. Siitä innostuneena, paperisilpun keskellä leikkelin lumihiutaeita myös koti-ikkunoihin.


Työkaverin kotiin lähteneet hiutaleen olivat vanhoja tuttuja kahdeksankulmaisia, mutta kotiin halusin tehdä kuusikulmaisia, kuten oikeat hiutaleet. Haku vain nettiin ja löytyi pohja, jonka avulla nämä kuusikulmaiset hiutaleet sitten taittelin. Olisi se tietysti  onnistunut ilman apujakin, mutta nopeutti huomattavasti tekemistä. Kaikista hiutaleista tuli erilaisia, vaikka hetkittäin leikatessa tuntui, että samalla muotilla meinaavat kaikki tulla. Ajatusta mukaan leikkuupuuhaan ja tulihan niistä erilaisia.


 Kivoja ovat hiutaleet ikkunoissa, pitkästä aikaa.

keskiviikko 12. joulukuuta 2012

Vanha piparimuotti

Sain äidiltäni viime kesänä piparimuotin, joka on muisto hänen lapsuudestaan. Jokaisella kuudella sivulla on omanlaisensa kuvio ja hyvin ovat pysyneet tallessa kun ovat kiinni toisissaan, eipä tarvitse irtomuotteja etsiskellä. Kaunis ja tunnearvoltaan suurtakin suurempi.


 Tänä jouluna muotti sai Pentikin nauhasta rusetin itselleen. Se saa koristaa kotiamme ja tuoda menneiden vuosien tunnelmaa.


 Aika monet piparit tällä on varmaan vuosien varrella tehty. Ja ennen kaikkea ne kädet, jotka tätä muottia ovat käyttäneet .

sunnuntai 9. joulukuuta 2012

Harmaa virkattu kori

Virkkasin joululahjoja ajatelen harmaan korin Esteri-ontelokuteesta. Ohjeena käytin aikaisemmin kirjoittamaani korin virkkausohjetta, joka löytyy täältä.


Koria voi käyttää säilytykseen tai kuljettaa siinä mukanaan esimerkiksi samppoot ja suihkusaippuat saunareissulle. Koria voi pitää hyllyllä tai laittaa vaikka seinäkoukkuun.


 Ja parasta tässä ohjeessa on se,että sen avulla korista voi tehdä juuri omiin tarpeisiin sopivan kokoisen.

lauantai 1. joulukuuta 2012

Jouluinen ovikoriste

Entinen ja mieluinen ovikoriste, josta kirjoitin aiemmin tässä, sai nyt jouluisemman ilmeen. Ostin Tiimarista nauhapakkauksen, jossa oli vaalea nauha pienillä piparipossuilla koristeltuna sekä metallilanka helmin koristeltuna. Pyörittelin nauhat entisten nauhojen päälle ja niin vanha ovikoriste sai hillitysti jouluisen ilmeen.


lauantai 1. syyskuuta 2012

Suklaa-pähkinämuffinssit


Suklaa-pähkinämuffinssin ohje:

3 1/2 dl vehnäjauhoja
2 dl sokeria
2 tl leivinjauhetta
1 dl maitoa tai kermaa
2 kananmunaa
100 g pullomargariinia
70-100 g pähkinöitä rouhittuna
100 g tummaa suklaata rouhittuna

Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää muut aineet hyvin sekoittaen.
Jaa taikina muffinivuokiin ja paista 200 asteessa uunin keskitasolla 15-20 min.
 
Suklaan voi jättää halutessaan hieman isommaksi rouheeksi,
jolloin se suorastaan valuu lämpimistä, tuoreista muffinsseita.
Näihin laitoin saksanpähkinää, mutta oikeastaan mikä tahansa itselle mieluinen pähkinä käy. Esimerkiksi pekaanipähkinät vähän isommaksi rouheeksi jätettynä tuntuvat hampaissa ihanan rapeilta syödessä.




perjantai 31. elokuuta 2012

Mansikka-kinuski-rahka-jälkkäri

Kesän helpon ja nopean suosikkijälkkärin ohje, olkaa hyvä.


Mansikka-kinuski-rahka-jälkkäri:

500 g rasvatonta maitorahkaa
2,5 dl vaahtoutuva vaniljakastike
kinuskikastiketta
mansikoita

 Vatkaa vaniljakastike vaahdoksi, yhdistä rahkan kanssa tasaiseksi vaahdoksi.
Laita vaahtoa, kinuskikastiketta ja mansikoita kerroksittain tarjoiluastiaan.

Syö ja nauti!

Muitakin marjoja kannattaa testata tai vaikkapa hedelmän paloja.

torstai 30. elokuuta 2012

Jukurttileivät grillissä




Jukurttileivän ohje:

2 dl maustamatonta jukurttia
1/2 dl vettä
1 pss kuivahiivaa
1 rkl sokeria
1 tl suolaa
1 kananmuna
3 rkl (oliivi)öljyä
5 1/2 dl vehnäjauhoja

Sekoita kaikki ainekset keskenään ja jätä taikina kohoamaan liinan alle.
 Muotoile valmiista taikinasta öljytyin käsin litteitä leipiä,
paista leivät grillissä tai paistinpannussa molemmin puolin.

 Leipä on hyvää sellaisenaan vaikkapa teen seuraksi,
loistava lisä myös esim. raikkaan kesäisen salaatin rinnalle.

Parhaimmillaan juuri paistettuna ja lämpimänä.

sunnuntai 15. heinäkuuta 2012

Marenkeja, marenkeja

Tein mansikka- ja suklaamarenkeja ystäväni vanhimman tyttären tuleviin rippijuhliin.


 Mansikkamarenkien ohje:

5 kpl kananmunan valkuaista
250 g tavallista tomusokeria
250 g mansikanmakuista tomusokeria
Kuumenna vesi kattilassa.
Sekoita valkuaiset ja tomusokerit metallikulhossa.
Laita kulho vesihauteeseen kattilan päälle ja kuumenna koko ajan samalla sähkövatkaimella vatkaten kunnes seos on lämmintä (kokeile välillä sormella, saa tuntua kunnolla lämpimältä).
Ota kattila pois hauteen päältä ja jatka vatkaamista kunnes marenki on jäähtynyttä ja jähmeää.
Pursota sopivan kokoisia marenkeja leivinpaperoidulle pellille.
Paista marenkeja 80 asteessa n. 2 tuntia. Voit lopuksi jättää marengit vielä uuniin kunnes uuni jäähtyy.


Suklaamarenkien ohje:

5 kpl kananmunan valkuaista
500 g tomusokeria
1 rkl sitruunamehua
100 g tummaa suklaata
Rouhi suklaa hienoksi rouheeksi, älä siis jätä isoja paloja.
Kuumenna vesi kattilassa.
Sekoita valkuaiset, sitruunamehu ja tomusokeri metallikulhossa.
Laita kulho vesihauteeseen kattilan päälle ja kuumenna koko ajan samalla sähkövatkaimella vatkaten kunnes seos on lämmintä (kokeile välillä sormella, saa tuntua kunnolla lämpimältä).
Ota kattila pois hauteen päältä ja jatka vatkaamista kunnes marenki on jäähtynyttä ja jähmeää.
Kaada suklaa massan joukkoon ja sekoita, älä sekoita liikaa.
Nostele lusikoilla sopivan kokoisia kekoja leivinpaperoidulle pellille.
Paista marenkeja 80 asteessa n. 2 tuntia. Voit lopuksi jättää marengit vielä uuniin kunnes uuni jäähtyy.

lauantai 14. heinäkuuta 2012

Mustikka-valkosuklaamuffinssit


Tylsän illan iloksi leivoin mustikka-valkosuklaa muffinsseja. Jostain olen joskus saanut hyvän perusohjeen johon sitten tilanteen ja mielihalujen mukaan lisäilen milloin mitäkin. Tämä mustkka-valkosuklaa yhdistelmä on ollut tosi herkullinen.

Mustikka-valkosuklaamuffinssin ohje:

3 1/2 dl vehnäjauhoja
2 dl sokeria
2 tl leivinjauhetta
1 dl maitoa tai kermaa
2 kananmunaa
100 g pullomargariinia
2 dl tuoreita tai jäisiä mustikoita
100 g valkosuklaata rouhittuna

Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää muut aineet hyvin sekoittaen.
Mustikat kannattaa lisätä aivan viimeisenä ja sekoittaa ne joukkoon hieman varovaisemmin, etteivät hajoaisi.
Jaa taikina muffinivuokiin ja paista 200 asteessa uunin keskitasolla 15-20 min.

perjantai 15. kesäkuuta 2012

Tomaatti-kikhernesosekeitto

Tässä helppo ja nopea keitto, joka on testattu tyttären kanssa pariin kertaan. Tällä kertaan mukaan lisättiin vuohenjuustoa ja hienosti se sopi mukaan makuihin.


 Tomaatti-kikhernesosekeitto

500 g tomaattimurskaa
n.250 g kikherneitä
5 dl vettä
loraus kermaa
kasvisliemivalmistetta (kuutio tai fondi)
(suolaa)
pippuria
mausteita maun mukaan
  pinnalle:
vuohenjuustoa
persiljaa silputtuna
oliiviöljyä

Laita kattilaan tomaattimurska, kikherneet, vesi ja kasvisliemivalmiste, keitä miedolla lämmöllä n. 15 min.
Soseuta keitto, lorauta sekaan kermaa ja mausta mieleiseksesi.
Lisää valmiin keiton pinnalle vuohenjuusto, persiljasilppu ja oliiviöljy.
Nauti hyvässä seurassa.



torstai 14. kesäkuuta 2012

Suklaiset marengit


Aurinkoinen kesäpäivä jälleen illassa ja iloisia uutisia saimme heti aamusta, tytär pääsi haluamaansa opiskelupaikkaan. Olen todella onnellinen ja iloinen tyttösen onnistumisesta. Ja ylpeä .
 Neitonen lähti isostelemaan leirille, mutta ehti kuitenkin aamulla (ja eilen illalla) herkutella eilen tekemilläni suklaisilla marengeilla.


Suklaiset marengit

5 kpl kananmunan valkuaista
500 g tomusokeria
2 rkl sitruunamehua
50 g suklaata

Sulata suklaa vesihauteessa tai mikrossa ja anna sen jäähtyä.
Kuumenna vesi kattilassa.
Sekoita valkuaiset, sitruunamehu ja tomusokeri metallikulhossa.
Laita kulho vesihauteeseen kattilan päälle ja kuumenna koko ajan samalla sähkövatkaimella vatkaten kunnes seos on lämmintä (kokeile välillä sormella, saa tuntua kunnolla lämpimältä).
Ota kattila pois hauteen päältä ja jatka vatkaamista kunnes marenki on jäähtynyttä ja jähmeää.
Kaada suklaa massan joukkoon muutaman kerran käännellen, älä sekoita liikaa.
Suklaan on tarkoitus jäädä selvästi erottuviksi raidoiksi marenkiin.
Nostele lusikoilla sopivan kokoisia kekoja leivinpaperoidulle pellille.
Paista marenkeja 80 asteessa n. 2 tuntia. Voit lopuksi jättää marengit vielä uuniin kunnes uuni jäähtyy.


Tällä kertaa käytin maitosuklaata, tyttäreni lempisuklaata. Seuraavalla kerralla varmaan kokeilen tummaa suklaata ja varmaan myös lisään suklaan määrää, sitä saisi olla marengeissa enemmän.
Hyvin nämä näyttivät tänään maistuvan, kun ystäväni kävi minua auttelemassa tulevan kirppisurakan valmisteluissa ja hetken jutustelimme teekupposten ääressä herkutellen.


Pohjaton juustopiiras


 Kesäisen päivän kunniaksi tein pohjattoman juustopiiraan. Hyvänmakuinen suolainen, joka sopii hyvin mukaan vaikka eväsretkelle. Netistä löytyy ohje tähän täältä.


Pohjaton juustopiiras

300 g raejuustoa
3 rkl kermaa
3 munaa
6 rkl vehnäjauhoja
250 g raastettua juustoa
 ruohosipulia
persiljaa
mustapippuria
suolaa 

1. Sekoita ainekset keskenään.
2. Paista leivinpaperilla vuoratussa irtopohjavuossa
uunissa 180 asteessa n puoli tuntia.
 

keskiviikko 13. kesäkuuta 2012

Piimäkakku



 Kesäloma on alkanut. Tänään on ollut loistava aurinkoinen sääkin. Neitonen on kahden leirin välissä päivän kotona ja "päiväkahvin" aikaan joimme omena mehua ja söimme piimäkakkua. NAM.

Piimäkakku on tehty äidiltä saadulla reseptillä. Mitat ovat noin- mittoja, koska saamassani ohjeessa ei ole desilitroja ja grammoja kätetty yksikköinä.


 Piimäkakku

3 dl sokeria
1 kananmuna
n. 2 dl piimää
150 g voita/margariinia sulana
1 1/2 tl ruokasoodaa 
4 1/2 dl vehnäjauhoja
kaardemummaa
(ruinoita)

Sekoita kaikki ainekset keskenään tasaiseksi taikinaksi.
Paista voidellussa rengasvuoassa 200 asteessa n. 1/2 tuntia tai kunnes kakku on kypsä.

Hyvää tuoreenakin, mutta minun mielestäni parempaa seuraavana päivänä oltuaan yön jääkaapissa.


perjantai 18. toukokuuta 2012

Vauvan myssy ja tossut

Melkein serkkupoika sai vaimonsa kanssa pienen tyttären. Mikä hyvä syy tarttua puikkoihin ja neuloa jotain pientä ja suloista. Päädyin neulomaan pienen myssyn, jonka koristelin virkatulla kukalla sekä tossut. Nyt on paketti lähtövalmiina kohti pohjoista.


Myssyn ohje löytyy täältä, virkatun kukan ohje täältä ja tossujen ohje löytyy kirjasta; Pehmoisia neuleita pienokaiselle. Nopeita ja helppoja toteuttaa, kauniita katsella ja käytännöllisiä

tiistai 15. toukokuuta 2012

Ovikoriste

Risukranssi, joka on ollut ovessamme koristeena pääsiäisestä asti, uusi ilmettään. Pääsiäisen vihreä paperinauha vaihtui valkoiseen läpikuultavaan nauhaan ja ripustin siihen myös valkoisen, puisen sydänkuvion. Kiva tuli ja mukavammalta tuo ovikin näyttää nyt kranssin kanssa. Toivittavasti ohikulkijatkin antavat sen olla rauhassa.


sunnuntai 6. toukokuuta 2012

Kirpputorilla jälleen

Kävimme tyttären kanssa jokin aika sitten kirpputorikierroksella Akselissa. Tällä kertaa mukaan tarttui minulle vain tämä SNÖn helmikaulakoru. Sitä voi pitää kaulalla pitkänä tai kaksi kertaa kaulan ympäri laitettuna, molempien riipuksien kanssa tai valita vain toisen. Pidän kovasti.


 Tuolit on hankittu melkein kirpputorilta eli huutonetistä huutaen. Edullinen tapa tehdä ostoksia. Tosi mukavat istua ja kivan näköiset. Löytävät varmasti vielä oman paikkansa.

lauantai 21. huhtikuuta 2012

Laiska lauantai


 Edellisellä kerralla kirjoitin työmatkani kauneudesta ja niinpä pysähdyin nappaamaan kuvan noista peltomaisemista. Pilvinen päivä ja aika ruskeaa, mutta kaunista ja rauhoittavaa.


 Laiska lauantai. Nukuin pitkään, luin kirjaa, katselin viikon Iholla-sarjan jaksot ja sitten ulos auringon paisteeseen. Tuo sarja on muuten hyvä, olen tykästynyt, mutta arkena ehtii/jaksaa harvemmin katsoa.


Pääsiäisenä eivät nämä kukkaset vielä parvekkeella kukkineet, mutta nytpä kukkivat.

Kävin kävelyllä kodin lähistöllä, mukavia kävelyreittejä riittää ja luonnon keskellekin pääsee jos haluaa. Ulkoilma piristää kummasti ja saa hyvälle mielelle.





Ihanaa kun kesä lähestyy. Ankean syksyn ja talven jälkeen herää taas eloon itsekin.

torstai 19. huhtikuuta 2012

Sumuinen aamu


Kuvia tältä aamulta. Tosi sumuista oli, mutta kyllähän ilma selkeni nopeasti päivän valjetessa kunnolla.


Pitäisi joku päivä pysähtyä työmatkalla kuvailemaan. On hienoa seurata luonnon ja maaseudun muutoksia. Kun työmatkani muuttui peltojen keskelle, kaikki oli vielä täydessä kasvussa ja vihreänä. Kesän lopussa, syksyn alussa peltotyöt alkoivat. Vilja/heinä kerättiin pelloilta talteen ja pellot käännettiin ympäri. Oli kiva seurata, millä pellolla traktori työvälineineen milloinkin oli töitä tekemässä. Sitten puut tiputtivat lehtensä. Lumi tuli. Ja nyt sitten lumi on jo pääasiassa sulanut pelloilta ja osa niistä on jo aika hyvin kuivunutkin. Siellä täällä nurmi vihertää ja pelloillakin saattaa jo nähdä aavistuksen vihreästä. Odotan innolla kesän tuloa ja sitä, että luonto herää värikkäänä eloon.


sunnuntai 15. huhtikuuta 2012

Paprika-kalkkunapiiraan ohje


Nopea, maistuva ja helppo suolainen tarjottava kahvipöytään. Tarjoile lämpimänä selaisenaan tai raikkaan salaatin kanssa.

Pohja:
3 dl vehnä- ja grahamjauhoja
1/2 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
100 g margariinia/voita
n. 1/2 dl kylmää vettä
 tai
pakastealtaasta valmis piirakkataikina suolaiseen piirakkaan

Täyte:
1 salaattisipuli
1 paprika
kalkkunaleikettä
250 g kermaviiliä
1 kananmuna
suolaa, pippuria, paprikajauhetta
 pinnalle juustoraastetta

1. Jauhot, leivinjauhe ja suola sekoitetaan ja nypitään tasaiseksi seokseksi rasvan kanssa
2. Lisää kylmä vesi, sekoita taikina tasaiseksi
3. Painele taikina voidellun piirakka vuoan pohjaan ja reunoille
4. Paista pohjaa 225 asteessa n. 10 min.
5. Pilko sipuli ja paprika ja kuullota niitä hetki paistinpannulla, jotta ne pehmenevät
6. Leikkaa kalkkunaleike palasiksi
7. Sekoita kermaviili ja kananmuna tasaiseksi seokseksi ja lisää muut ainekset mukaan,
mausta oman makusi mukaan
8. Kaada täyte esipaistetun pohjan päälle ja paista 20-30 min, kunnes piiras on kypsä


perjantai 13. huhtikuuta 2012

New Yorkin mustikka-juustokakun ohje


Tämä ohje on napattu mukaan työpaikalta, joten sitä alkuperäistä lähdettä en tiedä.

 Pohja:
 300 g digestivekeksejä
150 g voita/margariinia

1. Lämmitä uuni 175 asteeseen. 
2. Murskaa keksit hienoksi ja sekoita joukkoon sulatettu voi. 
3. Vuoraa irtopohjavuoan pohja leivipaperilla. 
4. Painele keksimurut irtopohjavuoan (noin 24 cm halkaisija) pohjalle ja reunoille. 
5. Paista pohjaa uunin keskitasolla noin 10 minuuttia ja jäähdytä.

 Täyte:
 600 g maustamatonta tuorejuustoa
250 g  maitorahkaa
1 dl sokeria
1 dl maissitärkkelysjauhoja
2 tl vaniljasokeria
3 munaa
1 dl vispikermaa
200 g valkosuklaata
1 ½ dl mustikoita

 1. Vatkaa maustamaton tuorejuusto ja maitorahka kuohkeaksi seokseksi. 
2. Sekoita joukkoon sokeri, maissitärkkelys ja vaniljasokeri. 
3. Lisää joukkoon munat yksi kerrallaan ja viimeiseksi kuohukerma.
 4. Paloittele suklaa ja sulata se vesihauteessa, lisää taikinaan. 
5. Kaada taikina keksipohjan päälle ja ripottele päälle mustikat. 
6. Paista kakkua uunin keskitasolla 175 asteessa noin 40 minuuttia.
(Peitä alumiinifoliolla, jos kakku näyttää aiemmin kullanruskealta.)
7. Sammuta uuni ja anna kakun olla jälkilämmöllä noin 30 minuuttia.

Maistuu parhaalta kunnolla jäähtyneenä.