Munkkien ohje:
n. 125 g voita tai leivontamargariinia
5 dl maitoa
1 pkt hiivaa
2 dl sokeria
2 tl vaniliinisokeria
2 tl kaardemummaa
2 tl suolaa
2 munaa
n. 15 dl vehnäjauhoja
Paistamiseen:
1 l rypsiöljyä
Pinnalle:
sokeria
Sulata voi/margariini kattilassa, kun se on sulanut ota kattila pois levyltä ja lisää joukkoon maito. Liuota kädenlämpöiseen maitorasva seokseen hiiva, suola, sokeri, vaniliinisokeri ja kardemumma. Lisää ensin noin puolet vehnäjauhoista ja sekoita taikina tasaiseksi. Lisää loput jauhot vähitellen koko ajan sekoittaen. Jatka kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista. Peitä taikina liinalla ja anna kohota kaksinkertaiseksi lämpimässä vedottomassa paikassa.
Kun taikina on kohonnut tarpeeksi kumoa leivonta-alustalle, jaa taikina kahtia ja leivo niistä pitkät tangot ja jaa se osiin. Osien koko riippuu siitä minkä kokoisia munkkeja haluat paistaa. Pyöritä taikinasta käsiesi välissä pyöreitä pullia ja kohota liinan alla. Kun pullat ovat kohonneet riittävästi lämmitä öljy. Jos haluat munkeista rinkilöitä laita sormesi sekä pullan ala- että yläpinnan keskelle ja työnnä sormesi läpi taikinasta, pyöritä sormia kunnes aukko on venynyt riittävän kokoiseksi. Laske munkki varovasti kuumaan öljyyn (minä laitan munkin paistumaan aina "yläpuoli" alaspäin, siis kohotessa pöytää vasten ollut puoli ylöspäin). Käännä kun väri on sopiva ja kun molemmat puolet ovat kauniin väriset nosta munkki talouspaperin päälle (ylimääräinen öljy imeytyy paperiin). Seuraavaksi munkki sokeroidaan, tässä saa olla aika vikkelä sillä jäähtyneeseen munkkiin sokeri ei tartu. Sitten vain herkuttelemaan.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti