tiistai 17. heinäkuuta 2012

Peter Pan

Kesälomareissulla tyttären kanssa vierailtiin Ulvilassa Teatteri Ulpun kesäteatterinäytöksessä. Suosittelen muillekin, esitys oli hauska ja taitavasti toteutettu.


Peter Pan 2012

 Satakunnan kansa kirjoittaa näytelmästä näin:


Päivitetty 18.6.2012 09:07, julkaistu 18.6.2012 09:02

Peter Pan värikkäänä satumusikaalina

Helinä-keiju (Ilona Hiltunen) on mustasukkainen Peter Panin (Vertti Koivula) uusista tuttavuuksista ja aiheuttaa hankaluuksia pitkin seikkailuntäyteistä näytelmää.
Peter Pan. J.M. Barrien tarinan pohjalta sovittanut Ritva Holmberg, ohjaus Jyri Siimes, sävellykset Jukka Linkola, laulujen sanat Jukka Virtanen, musiikin ohjaus ja toteutus Vesa Kivinen, koreografia Liina Siimes, puvustus Maiju Junko, lavastus Juha Niittymaa, tekniikka Ville Mäki-Tuuri. Esityksessä mukana viitisenkymmentä harrastajanäyttelijää. Päärooleissa Vertti Koivula, Ilona Hiltunen ja Anna-Kaisa Tommila sekä Kapteeni Koukkuna näyttelijä Peter-Sebastian Lehtonen. Teatteri Ulpun ensi-ilta Ulvilan Massilla 15.6.
Peter Panin ensituleminen tapahtui näyttämöllä vuonna 1904. Vasta useita vuosia myöhemmin se ilmestyi kirjana. Sen jälkeen tarinaa on varioitu monenlaisina versioina eri teattereissa ja valkokankaalla.
Päähenkilö Peter Pan on kotoaan karannut poika, joka kieltäytyy kasvamasta aikuiseksi. Hän asuu Mikä-mikä-maassa kadonneiden poikien kanssa. Vaarallisin vastustaja on krokotiilille toisen kätensä menettänyt Kapteeni Koukku.

Helsingin kaupunginteatteri esitti Peter Panista klassikoksi jääneen version vuonna 1985. Ilmestyessään se oli aihetta uudistava teos. Tekijätiiminä oli HolmbergLinkolaVirtanen. Peter Panina nähtiin silloin Susanna Haavisto. Juuri tätä musikaaliversiota esitetään edelleen ahkerasti eri puolilla maatamme, kuten nytkin Massin maastossa.

Kymmenen vuoden aikana maamme sadoissa harrastajateattereissa on tapahtunut laadullinen harppaus. Nyt tehdään teknisesti komeaa ja näyttävää jälkeä. Näin myös Ulvilassa, jossa osaaminen ja into ovat päällimmäisinä. Massin mäellä ei sentään lennetä, mutta tanssitaan ja liikutaan näyttävästi panoraamalavasteissa.

Jyri Siimes ohjaa isoa joukkoaan varmalla kädellä. Tuloksena on valmis ja toimiva kokonaisuus. Vertti Koivula on luonteva pääroolissaan Peter Panina. Tosin tässä versiossa Leenan (Anna-Kaisa Tommila) ja Peterin välillä ei nähdä perinteistä syvää kiintymystä, hämmennystä pikemminkin. Joka tapauksessa Koivula replikoi ja laulaa hyvin, kuten yllättäen suurin osa isosta ryhmästä. Jopa pienet merenneidot esittävät taidokkaasti lauluja ja tansseja. Liina Siimes on harjoituttanut joukkonsa liikkumaan kekseliäästi, mutta kurinalaisesti. Kaikki näyttää siis helpolta ja kepeältä.

Jukka Linkolan moni-ilmeinen musiikki toimii edelleen. Kadonneiden poikien ryhmä on energisyydessään ja osaavuudessaan mainio. Heidän nimikkolaulunsa on yksi illan parhaista, kuten myös nuoren Salla Anttosen Krokotiililaulu tai Kapteeni Koukun pieni filosofinen laulu.

estradille on päästetty myös yksi alan ammattilainen. Ikuisesti elastinen Peter-Sebastian Lehtonen sopii Kapteeni Koukun roolin kuin nakutettu. Peter-Sebastianin ilmeikäs ja yleisöä kosiskeleva show istuu hyvin kokonaisuuteen. Koukusta on tehty tässä versiossa oman aikamme narsistinen diiva, josta näyttelijä ammentaa irti kaiken mahdollisen.

Sivurooleissa on monia mainioita esiintyjiä kuten esimerkiksi Kapteeni Koukun Kiero-palvelija. Häntä esittävä Markus Niemi tekee mainiot ilmeet hovilakeijan elkein.
Teatteri Ulpun kaksituntinen kesäesitys on koko perheen viihdyttävä ja sujuva spektaakkeli.

Pertti Pitkonen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti