lauantai 17. joulukuuta 2011

Me teemme sen itseTätä kirjaa ihailin lapsena. Sain selailla sitä ja ihailla hienoja vaatteita. Suunnittelin usein, että kunhan kasvan tarpeeksi isoksi teen noita ihania vaatteita itselleni. Kirja on ollut säilössä äitini kätköissä, hän sen on nuorena neitosena saanut. Ja nyt olen saanut tämän aarteen itselleni ja aion pitää siitä hyvää huolta. Kirja on hyvässä kunnossa ja kaava-arkkikin tallessa ja ehyt. Vielä en ole ainoatakaan viehättävää vaatekappaletta toteuttanut, mutta eiköhän sekin päivä vielä tule.Kirjan sisältö on jaettu aiheiden mukaan; alusvaatteet, kesävaatteet, talvivaatteet. Mukana on myös asusteita; hattuja laukkuja, vöitä ja huiveja, esiliinaa unohtamatta. Lisäksi on ohjeita ja vinkkejä vanhan puvun uudistamiseen.

 
"Rippileninki
Ensimmäistä suurta juhlaa varten tulee leningin olla sekä koruton että arvokas mutta sievä ja sopiva.
Leninki ei saa näyttää liian muodikkaalta tai malliltaan erikoiselta, muttei sen silti tarvitse olla ikävä ja rumentava. Tuona päivänä, niinkuin joka tilanteessa, on osattava pukeutua oikein, mutta samalla persoonallisesti ja kauniisti.
Meidän rippileninkimme on kaksiosainen, siis pusero ja hame, jotka myöhemmin sitten ovat kovin monikäyttöiset. Vyötärölle, jos se on normaalin kapea, solmitaan toreadorinvyö. Mutta hameen vyötäränauha on sekin kuin vyö, joka napitetaan taakse, jos tahdotaan jättää pois leveä erillinen vyö."

"Smoking-leninki
Ihastuttavassa kuviollisessa puuvillasametissa olette erittäin hyvin pukeutunut silloin kun kutsukortissa lukee 'puku: smoking'.
Kaula-aukko edestä suora, olkapäältä toiselle ulottuva ja takaa v:n muotoinen, sopii varttuneemmalle tytölle. Nuoremmalle teinitytölle sama suora kaula-aukko eteen ja taakse, ja ehkä hän mieluummin valitsee myös tavallisen poimutetun hameen.
Hame on malliltaan hieman erikoinen ja veikeä ja sopii parhaiten vanhemmille vuosiluokille, jotka alkavat omasta mielestään olla mieltei aikuisia - ainakin juhlissa."

"Poimuhelmainen leninki
Hihaton hieman tavallista avokaulaisempi leninki on kesällä omiaan. Kun sen leveän hameen helmaan ommellaan sievä poimureuna, puvusta tulee oitis jotakin hieman erikoista."

"Vekkulipuku
Sen voi pukea ylleen, kun tahtoo olla hieman toisenlainen. Aina sa jotakuta ärsyttää.
Aivan suora ja väljä on tämä ratkihauska leninki, kaikki kiinnostava on siinä keimailevasti sijoitettu taakse tai sivuille. Joko - tahi."

Viimeinen leninki on tehty samalla kaavalla kun rippileninki.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti